Vasútinformatika

Az informatikai rendszerek lehetőségei a vasúti közlekedésben

A magyarországi vasúti közlekedés kezdetei a 19. század első felére nyúlnak vissza, ekkor tervezték és építették hazánkban az első, közforgalmú kötöttpályás közlekedési eszközt, amelyet személyek és áruk szállítására használtak.

Ma az európai és interkontinentális vasúti közlekedés meghatározó centrumpontja Magyarország, ennek megfelelően XXI.századi vasútinformatikai rendszerek segítik hatékony, megbízható működését.

Mivel a vasúti személy- és áruszállítás igényli a területileg legkiterjedtebb, összefüggő és egységes feltétel- és irányítási rendszert, a közlekedési informatika vívmányai ezen a területen alkalmazhatók leginkább. A vasúti közlekedés tulajdonságai (kötött pálya miatti biztonsági kockázatok, nagy távolságok, nagy tömegű szállítmányok)  jó ideje magas követelményeket támasztanak a vasúttársaságokkal szemben, de újabb trendek is befolyásolják a fejlődési irányokat.

A vasúti forgalom további növekedését és fejlesztését a fenntartható fejlődésre vonatkozó európai irányelvek is ösztönzik, a relatíve alacsony költségek és környezetbarát működés miatt.

Az Európai Unió közös vasútpolitikájában megfogalmazott elvárások között kiemelkedően fontosak a kapacitásnövelés és a társaságok közötti verseny élénkítésének elvei. Ezek a célok csak a vasúti közlekedés rendszerében található információk és eszközök hatékonyabb felhasználásával érhetők el. Ezért a vasúti vállalatoknak elemi érdeke a vasúti informatikai rendszerek fejlesztése és korszerűsítése, valamint az új közlekedési informatikai megoldások folyamatos keresése. Segítségükkel egyaránt javíthatóak a gazdasági és ügyfél-elégedettségi mutatók, valamint bővíthetők a különböző országok vasúttársaságai közötti együttműködések is.

Munkatársaink folyamatosan részt vesznek az Európai Unió vasútpolitikai, vasútfejlesztési workshopjain, szakmaközi konzultációin.

Map

Kapcsolat

Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 8/B. fsz. 9-10.
1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60. 2. emelet 282.
Telephely: 8171 Balatonvilágos, Ady Endre utca 20.
Telefon: +36 20/359 7843